8. ”Nu slår Biskopen näven i bordet!”

En intressant karaktär i periferin av den svenska samhällsdebatten är värmlänningen  Hans-Tommy Berg, enligt egen utsago Sveriges enda biskop i den antiokinska-apostoliska-katolska-ortodoxa kyrkan, och därtill den yngsta i sitt slag på 547 år. Kyrkan, som har sin huvudsakliga bas i Mellanöstern, bröt med övriga kristna inriktningar tidigt och är idag baserad i Damaskus med 1,5 miljoner medlemmar världen över. Sedan 2010 existerar en antiokisk ortodox kyrka i Sverige med säte i Södertälje. Denna verkar emellertid inte ha någonting med Hans-Tommy Bergs verksamhet att göra.

Berg är öppet homosexuell och innehar ett doktorat i psykologi från ett amerikanskt universitet (därav hans ofta förekommande nätalias DrBerg3). Även om han titulerar sig biskop är han öppen med att ett stift ännu inte officiellt bildats, då biskopens sjukdom för närvarande inte tillåter ett sådant åtagande. Spridda inlägg visar också på att ärkebiskopen har en utvecklad insikt i den aktuella kristna inriktningen, vilket ursprungligen fick mig att tänka att han var ett projekt i stil med Wereds vådligheter.

Bergs tidigaste inlägg i egenskap av antiokinsk biskop kan dateras till första hälften av 00-talet, och under de senaste 12-13 åren har hans aktivitet följt internets utveckling och framfört sitt budskap först på bloggar och nätforum och senare på debattsidor och Twitter (varav det senare är hans idag överlägset mest aktiva plattform). I den värmländska lokalpressen har Berg bland annat engagerat sig i vargdebatten men också uppmärksammats för sin konflikt med grannar som spelar hög rockmusik om nätterna. Flera av inläggen rörande Berg har dessutom med Bergs godkännande författats av de enigmatiska Fader Michael och Fader Perignet.

Bergs aktivitet väckte mitt intresse på grund av sin långvarighet och spridning, men också på grund av sin relativt låga intensitet; en googling resulterar i ett antal artiklar och inlägg, men inte mer än ungefär ett per år. Efter lite grävande försökte jag således ta direkt kontakt med Berg på mailadressen drberg3@hotmail.com, men fick omedelbart ett automatiserat svar om att den angivna adressen var ogiltig. När jag konsulterade en Facebookgrupp om huruvida någon hade ytterligare information om Berg uppmärksammades likheterna både till namn och utseende med den sverigedemokratiske debattören och tidigare Demokratisk allians-mannen Tommy Hansson:

hans-tommy-tommy-hansson

Även om de ytliga likheterna mellan de två är förbluffande, och Berg verkar luta åt SD-hållet i flera frågor, verkar de inte ha haft särskilt mycket att göra med varandra; Hansson är ju som bekant sedan flera år tillbaka engagerad i den sydkoreanska Moon-sekten. Nej, för närvarande verkar Hans-Tommy Berg förbli ett mysterium.

Spara

Spara

Annonser

En reaktion på ”8. ”Nu slår Biskopen näven i bordet!”

  1. Hans-Tommy Berg Är inte den han utger sig för att vara. Han finns inte enligt Ortodoxa kyrkan (kollat). Har har dessutom Blockat mig när jag sa detta till honom.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s